Doğum sayısı arttıkça rahim kanseri riski azalıyor

Doğum sayısı arttıkça rahim kanseri riski azalıyorDünyada ve ülkemizde her geçen gün kanser teşhisi konulan hasta sayısı artıyor. 

Verilere göre Dünya’da toplam 14,1 milyon yeni kanser vakası gelişti ve 8,2 milyon kansere bağlı ölüm meydana geldi. Kanser türleri arasında en öldürücü olarak nitelendirilen yumurtalık kanseri de oranını her geçen gün artırıyor. Her yıl Dünyada 500 bin kadın bu hastalığa yakalanıyor. Uzmanlar tarafından yapılan açıklamaya göre bu oranı azaltmak doğum sayısı ile mümkün…

RAHİM KANSERİ KADINLARIN “YÜZDE 75’İ MENOPOZ DÖNEMİNDE”

Medicana Ankara Hastanesi Prof.Dr.Yusuf Üstün: İyi huylu tümörler kanser değildir. Başka bölgelere yayılmazlar, Tamamen çıkartıldığı zaman genellikle tekrarlamazlar. Kötü huylu tümörler ya da kanser ise Komşu organ ve dokulara yayıldığı gibi, uzak organlara da yayılır. Rahim kanseri; Gelişmiş ülkelerde en sık rastlanan jinekolojik kanserdir. Kadınlarda 4. Sırada. Hastalığın görüldüğü kadınların %75’i menopozdadır. Kadın kanserleri içinde en iyisi rahim kanseridir. %90 hastada anormal uterin kanama görülür. Çoğunlukla menopoz sonrası kanama şeklinde görülür.   

Düşük doz KOK kullanımı, doğum sayısı arttıkça ve sigara kullanımı ile azalır. En öldürücü jinekolojik kanser yumurtalık kanseridir. Ortalama görülme yaşı 60-64. Bir kadının yaşamı boyunca yumurtalık kanserine yakalanma riski 70’te 1’dir. Hiç doğum yapmamış kadınlarda görülme olasılığı daha yüksektir. Erken evrede belirgin bulgu yoktur. Adetlerde düzensizlik erken evrelerden itibaren görülebilen bir bulgudur. Tanı konabildiğinde %75 hastada hastalık yumurtalık dışına taşmıştır. Rahim Ağzı Kanseri; Görülme sıklığı 35-39 ile 60-64 yaşlar arasında artmakta. Her yıl dünyada 500.000 kadın bu tanıyı alır ve 250.000’i bu hastalık nedeniyle ölür.

Türkiye’de jinekolojik muayeneye gitme oranı sadece yüzde 13. Adetlerde düzensizlik erken evrelerden itibaren görülebilen bir bulgudur. 21 yaşına gelen ve cinsel yaşamı olan kadınlara rahim ağzı kanseri açısından smear testi ile 3 yılda bir tarama öneriyoruz. Yumurtalık kanserinin tarama testi olmadığı için yıllık jinekolojik muayene ve ultrason ile değerlendirme önerilmektedir.

VEKA MEDYA

VEKA MEDYA dijital yayıncılıkta son gelişmeleri yakından izlemektedir. Farklı kategorilerde yer alan web sitelerimiz ile hizmetlerine devam etmektedir. www.vekamedya.com

Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski

İletişim Formu